Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

Historia

Klubbens Historia!

Steffe Örnerdal har forskat i Vargarnas historia.

För ytterligare historia och statistisk se:
http://www.formula2.se/VA_Index.html

1947
Arne ”Vargfar” Bergström drar igång speedwaysporten i Sverige efter engelskt mönster. Första lagmatchen körs i Norrköping, Landsorten mot Stockholm, 31-41. Namnet ”Vargarna” tas från textilfabriken Vargen. Logotypen (varghuvudet) knycks också, men Vargfar och hans kumpaner spegelvänder märket. Vargarna i topp på ”försöksserien”.

1948
Premiär för speedwayallsvenskan. Vargarnas premiärlag innhöll förare som Einar Lindqvist, Lage Jonsson, ”Jappen” Åström och Olle Nygren. Den blandningen av gammal och ung tog en bronsmedalj. Olle tog guld i den inofficiella SM-finalen där också Einar Lindqvist deltog.

1949
Nu började ”Varg-Olle” visa vad han kunde. Friskusar som ”OK” Eriksson, Helge Brinkeback och Stig Pramberg kom till och Vargarna tog lag-guldet. I den första individuella SM-finalen hade Vargarna fem förare med, Varg-Olle tog guldet och Einar Lindqvist tog bronsmedaljen. Övriga finalister var Stig Pramberg, som kom femma Helge Brinkeback 9:a och Lennart Carlström, trettonde.

1950
Vargarna var favoriter inför seriestarten men Monarkerna och Filbyterna tog upp kampen. Den stora händelsen var seriematchen i Linköping som lockade 18 000 åskådare. Helt fantastiskt och Vargarna vann med 55-53. Helge Brinkeback vann överraskande SM-finalen. Vargarna tog lag-guld i isracing.
SM-finalister:
1 Helge Brinkeback
10 Olle Nygren
12 Lennart Åström
15 Einar Lindqvist

1951
Vargarna vann guldet på 22 poäng, Smederna blev tvåa på 14. 17-årige Dan Forsberg gjorde sensation och vann SM-kvalet i Linköping, men i finalen försvarade Helge Brinkeback sin mästartitel och vann på maximala 15 poäng.
SM-finalister:
1 Helge Brinkeback
5 Gunnar ”Joe” Karlsson
7 Einar Lindqvist
8 Dan Forsberg
10 Lennart Karlström
Stickan Pramberg och Olle Nygren var kvalificerade men kunde i delta.

1952
Naturligtvis var det en varg som var förste svensk i en VM-final. Dan Forsberg blev femma och körde ihop hela 875 kronor! Varg-Olle blev femma på världsrankingen och fyra i SM-finalen. I seriepremiären på hemmaplan kom 4 611 åskådare för att se Vargarna slå Vikingarna i hällande regn. Till sist blev det en fjärde plats i serien.
SM-finalister:
4 Olle Nygren
5 Stig Pramberg
9 Einar Lindqvist

1953
Varg-Olle fick till en omkörning om bronset i VM, men föll. Förutom Olle hade vi även Dan Forsberg och Stig Pramberg i landslaget. Serieguldet till Vargarna på 25 poäng, Indianerna tvåa på 18. Stig Pramberg bäst i SM-finalen på nionde plats. I lagsammanhang blev det även 42-42 mot Kaparna i Cupfinalen. Kufiska regler gjorde dock att Kaparna vann inför 16 424 åskådare
SM-finalister:
9 Stig Pramberg
16 Dan Forsberg

1954
Varg-Olle gick till Monarkerna och nu trodde man att vargdominansen var slut. Peo Söderman och grabbarna tände till och försvarade serieguldet. Peo Söderman och Uffe Ericsson tog brons i par-SM-premiären. Uffe fick inte någon poäng denna gång, några år senare åkte han SM-final, därefter försvann han till Amerika för att konstruera Boeing-flygplan.

1955
Lennart Ljunggren, ordförande i föreningen, satte stopp för seriespeedway. Pengarna räckte inte till. Vargförarna försvann till andra lag, Dan och Stickan Pramberg till Filbyterna, Peo Söderman till Getingarna och Uffe Ericsson till Monarkerna. En landskamp kördes dock i Norrköping mot ett kombinerat landslag från Australien och Nya Zeeland som Sverige vann med 49-47. I ”Australasia” körde Neil Street, Jason Crumps morfar!

1956
Ett sabbatsår förutom landskampen Sverige – Australasia, oavgjord 52-52.

1957
Verksamheten startar igen. Vargarna och Smederna går samman och varannan match körs i Eskilstuna. Inga framgångar i lagsammanhang. Björn Knutsson debuterade i A-laget den 21 september, tre dagar senare debuterade han mot Norge i landslaget. Joel Jansson lyckas gå till SM-final. ”Ur-vargen” Peo Söderman, i Filbyterväst, slår alla möjliga rekord i England (Coventry) och rankas som världens bästa förare. Dan Forsberg kör i Dackarna och blir SM-sexa.
SM-finalist:
12 Joel Jansson

1958
Laget blir starkare, fortfarande ingår Smedernas förare i Varglaget. Hela fem förare går till SM-final.
SM-finalister:
4 Peo Söderman
5 Joel Jansson
7 Bert Lindarw
14 Björn Knutsson
15 Olle Segerström

1959
En tung säsong. Per-Tage Svensson, nyförvärv från Falköping blir bäste varg i SM-finalen med sju poäng.
SM-finalister:
9 P-T Svensson
12 Stig Pramberg
17 Joel Jansson

1960
Varg-Olle kommer tillbaka och direkt blir det serieseger. Sverige vinner på lag-VM-premiären på Ullevi. Björn Knutsson och Varg-Olle ingick i Sveriges lag. Sören Sjösten debuterar i Vargarna. Björn blir tvåa i SM-finalen med 14 poäng.
SM-finalister:
2 Björn Knutsson
4 Olle Nygren
6 P-T Svensson
8 Joel Jansson
14 Curt Eldh

1961
Vargarna vinner återigen serieguldet och Björn Knutsson blir svensk mästare. Björn blir tvåa i VM-finalen och han får även en silvermedalj i lag-VM. Dom här åren, 1960 och 1961, får nog räknas som Vargarnas bästa.
SM-finalister:
1 Björn Knutsson
5 P-T Svensson
9 Curt Eldh
11 Sören Sjösten
12 Joel Jansson

1962
Björn Knutsson blev europamästare och fyra i VM-finalen. Dessutom ingick både Björn och Sören Sjösten i det svenska lag som vann lag-VM. Fem vargar i SM-finalen där Sören tar brons med 13 poäng.
SM-finalister:
3 Sören Sjösten
4 Björn Knutsson
8 Peo Söderman
15 Olle Nygren
16 Curt Eldh

1963
Återigen ett bra år för Björn. Han vinner EM där Peo Söderman blir fyra, och blir tvåa i VM-finalen där Peo blir tolva. Sedan blir Peo och Björn svenska parmästare och världsmästare i lag. I allsvenskan tar laget silver. Sista året man kör hemmamatcherna på Dagsbergsfältet, banan låg ungefär där Norrköpings badhus ligger nu. En bild på gamla banan finns på vår hemsida, under rubriken ”Almanacka”.
SM-finalister:
1 Björn Knutsson
3 Sören Sjösten
5 Peo Söderman
6 Olle Nygren

1964
Svemo belutade att köra serien som 4-lagsmatcher, det gillande inte Vargarna som begär sig ner i division II, samtidigt som man släpper sina förare till England på ”heltid”. Återigen har Vargarna ett visst samarbete med Smederna, hemmamatcherna körs i Eskilstuna. Björn blir femma i VM-finalen och han ingår tillsammans med Sören Sjösten i det svenska lag som vinner lag-VM. Björn och Sören vinner även par-SM och ”Knutte” blir trea i SM-finalen. Björn får Norrköpings tidningars guldmedalj.
SM-finalister:
3 Björn Knutsson
4 Sören Sjösten
10 Peo Söderman
16 Curt Eldh

1965
BJÖRN KNUTSSON BLIR INDIVIDUELL VÄRLDSMÄSTARE! Vargarna kör återigen i högsta serien och blir tvåa efter Getingarna. I sista avgörande seriematchen tvingas Vargarna ställa upp med B-laget, annars hade man vunnit. Nu är Linköpings Motorstadion hemmaplan. Peo Söderman och Runo Wedin kör SM-final. Björn Knutsson och Bernt Persson blir par-mästare. Bernt Persson är smed, men eftersom par-finalen går i Eskilstuna, hans hemmabana, blir han lämpligt nog varg för en kväll! Nog har Vargarnas kritiker rätt, visst hände det en del egendomliga saker när ”Varg-Far” var i sitt esse! Svensk juniormästare blir Terje Henriksson, pappa till vår Anders och Niklas Karlssons pappa, Håkan, debuterar i Örnarna!
SM-finalister:
4 Peo Söderman
13 Runo Wedin
Björn Knutsson, Sören Sjösten och Curt Eldh var kvalicicerade men kunde inte delta av olika anledningar.

1966
Tre vargar med i VM-finalen. Torbjörn Harrysson blir sexa, Björn Knutsson tia och Peo Söderman sextonde. I SM-finalen stannar fem förare på 12 poäng. Sören Sjösten tar silver efter diverse omkörningar. Knutte lägger av efter denna säsong och blir bilhandlare i Norrköping.
SM-finalister:
2 Sören Sjösten
7 Björn Knutsson
9 Peo Söderman
11 Bernt Persson (egentligen Smed, men tävlar för Vargarna i SM-finalen.)
13 Torbjörn Harrysson

1967
Sverige blir lagvärldsmästare och Harrysson och Söderman ingår i laget. Dessa tar även silver i par-SM och Torbjörn blir bronsman i SM. Varg-Olle Nygren gör come-back i Sverige och kör några tävlingar i landslaget och serielaget.
SM-finalister:
3 Torbjörn Harrysson
12 Peo Söderman
13 Olle Nygren

1968
Torbjörn Harrysson och Hasse Holmqvist kör i VM-finalen och blir femma respektive sjua. I SM blir dom tvåa och trea. Vargarna har sex man med i SM-finalen! I SM-kvalet i Linköping (som råkar vara Vargarnas hemmabana!) tar man dom fem första platserna. Någon påpekar syrligt att en sjätte Varg finns i domartornet. Han heter Bergström och dömer… Inför sista omgången behöver Runo Wedin en heatseger, Peo behöver en tvåa, Hasse Holmqvist klarar sig med en etta och Torbjörn Harrysson är redan klar för SM-final. ”Slumpen” gör att dessa möts i sista heatet och ”egendomligt nog” blir resultatet som ovan! Inför kommande säsonger ändrade Svemo reglerna så att klubbkamrater möts i första omgångarna…
SM-finalister:
2 Torbjörn Harrysson
3 Hasse Holmqvist
6 Peo Söderman
7 Sören Sjösten
9 Olle Nygren
14 Runo Wedin

1969
Det blir en tredjeplats i serien efter Getingarna, som dom här åren rankas som världens bästa lag, Njudungarna är silvermedaljörer. Torbjörn Harrysson är i VM-final, räknas som guldfavorit, men vurpar och bryter benet. Han är kvalificerad för SM men kan förstås inte delta.

1970
Invigning av nya Motorstadion ute vid Kråkvilan. Dom tilltänkta ”stjärnorna” i laget, Torbjörn Harrysson och nyförvärvet Nisse Ringström är skadade och kan inte vara med i någon match. 1999 är det dom båda plus Jan Alkebring som bestämmer i SVEMO:s speedwaysektion.
SM-finalister:
9 Peo Söderman
12 Per-Åke Gerhardsson

1971
Varglaget lyckas slå Sovjetunionens landslag, en bedrift som inte landslaget klarade av! Runo Wedin blir trea i VM på sandbana och går till SM-final i speedway. Han lyckas också braka in i planket, på raksträckan, i ledningen! Hasse Holmqvist dyker plötligt upp i Vargväst igen, efter halva säsongen när laget ser ut att åka ur serien. Det hjälper inte, laget blir sist.
SM-finalister:
4 Hasse Holmqvist
16 Runo Wedin

1972
Vargarna blir sist i serien. Lämpligt nog bestämmer man sig för att utöka serien med ett lag, Vargarna flyttas inte ner. Arne Bergström har ”tricksat” igen… Thomas Pettersson vinner JSM.
SM-finalister:
5 Hasse Holmqvist
16 Peo Söderman

1973
Thomas Pettersson tar sig SM-finalen, men får stopp i ledningen i två av heaten! Varg-Olle gör comeback på heltid i laget och får ett snitt per heat i serien på 2,30. Inte dåligt vid 43 års ålder!
SM-finalist:
10 Thomas Pettersson

1974
Äntligen är Vargarna med och tampas om serieguldet. Getingarna vann, Vargarna tvåa och Dackarna trea. Ingen Vargförare är kvlificerad för SM-final för första gången sedan seriestarten, om man medräknar dom utlånade förarna 1955-56.

1975
Sören Karlsson blir sexa i SM-finalen på åtta poäng

1976
Återigen är Sören vår ende förare i SM-finalen. Vi noterar nytt publikrekord för Kungsängsbanan. 5 572 kommer när Varg-Olles Jubileums-race arrangeras. Han har då varit aktiv i 30 år.

1977
Sören Karlsson tar brons i SM-finalen, Thomas Pettersson blir åtta.

1978
En mager säsong.

1979
Rolf Sundberg, aktiv generalsekreterare i Svemo är Vargarnas ende representant i SM-finalen, han blir 12:a. Vi får fram ett kanonbra knattelag som vinner RM. I laget ingick blivande stjärnorna Mikael Blixt, Patrik Karlsson, Tomas Söderberg, Leif Wahlman och Uffe Wallin.

1980
Vargarna åkte ur högsta serien efter kvalförlust mot Kaparna. Börje Ring och Rolf Sundberg körde SM-final. Roligast denna säsong var vår första f d knatteförare på 500-cykel, Uffe Wallin. Stod han inte på öronen i bortre svängen vann han heatet. Nu började vi ana att knatteförarna skulle bli något stort.
SM-finalister:
14 Börje Ring
16 Rolf Sundberg

1981
Seger i division II men vi fick stryk av Solkatterna i kvalet. Unge Leif Wahlman är bäst i kvalmatcherna.

1982
Kvar i division II och klent med framgångar.

1983
Nu blommar ungdomarna ut. Ett helt lag med bara tonåringar överraskar speedwaysverige och vinner divison II utan att förlora en enda match! Leif Wahlman hamnar på prispallen i Vargarnas Mästarmöte. Grabbarna är på väg in i världseliten! Optimismen och stämningen är på topp.

1984
Klubben drabbas av sitt värsta dråpslag då 19-årige Leif Wahlman omkom i junior-VM-finalen. Hasse Wahlström blir fyra i JVM, Mikael Blixt trea i Nordiska finalen och Patrik Karlsson trea i JSM.
SM-finalister:
Patrik Karlsson kör omkull i första heatets första kurva och kan inte fortsätta.
Mikael Blixt kan inte ställa upp pga skada.

1985
Det unga varglaget gör sensation och tar lagsilvret efter Getingarna. Mikael Blixt blir svensk juniormästare och han kör även seniorernas SM tillsammans med Patrik Karlsson som är en enda futtig poäng ifrån SM-guldet. SM-finalister: 6 Patrik Karlsson 15 Mikael Blixt
SM-finalister:
6 Patrik Karlsson
15 Mikael Blixt

1986
En mindre lyckad säsong. Vargarna arrangerar SM-finalen som lockade 5 990 åskådare. Patrik Karlsson och Mikael Blixt är med i finalen.
SM-finalister:
9 Patrik Karlsson
16 Mikael Blixt

1987
Man beslutar att låta utlänningar tävla i svenska serien. Vargarna slår på stort och värvar världens bästa förare, Erik Gundersen. Mikael Blixt vinner sitt SM-kval men kan inte delta i finalen.

1988
ERIK GUNDERSEN BLIR INDIVIDUELL VÄRLDSMÄSTARE! Han är dock för ensam i varglaget, inga framgångar.
SM-finalist:
6 Mikael Blixt

1989
Erik Gundersen är för ensam i Varglaget, dessutom kör han omkull och skadas allvarligt. Hans karriär är slut. Vargarna åker för andra gången ner i tvåan. Unge lovande Tomas Karlsson går till SM-final och tar där 5 poäng.

1990
Tomas Karlsson är bäst i division 2, men sen slutar han med speedway. Det en gång så stolta varglaget blir nu ett ganska mediokert division II-lag.

1991
Nej!

1992
Nej!

1993
Inga framgångar.

1994
Det var roligare förr! Patrik Karlsson är dock tillbaka i Vargväst och han kör även i landslaget.

1995
Trots allt har Vargarna en god lagmoral och nu beslutar man sig för att satsa sig ur krisen.

1996
Äntligen! Efter en dramatisk kvalserie är vi åter i elitserien. Laget är fullt av kvalhjältar, kanske den största är Mikael Blixt som gör comeback på speedwaycykeln i några tävlingar och åker skjortan av motståndarna.

1997
Några lyckade värvningar gör att laget blir att räkna med även i elitserien. Stämningen är som på femtiotalet och laget drar mest publik i elitserien! Alla, publik, förare, funktionärer, tidningar, folk på sta´n, gamla tanter, drabbas av speedwayfebern! Tyvärr får inte Arne Bergström uppleva pånyttfödelsen, han avlider 83 år gammal.
SM-finalister:
8 Peter Nahlin
9 Niklas Karlsson
16 Benny Olsson

1998
Trots förstärkning i form av Ronni Pedersen och Stefan Ekberg lyckas inte Vargarna nå målet. Med en tung inledning av säsongen blev placeringen inte bättre än 7:a.
SM-finalister:
10 Niklas Karlsson
17 Peter Nahlin

1999
Värvningen av Jimmy Nilsen borde ge Vargarna chans på medalj, men därav blev intet. En sjätteplats blir det till slut. Den individuella SM-finalen körs i Norrköping. Jimmy Nilsen är favorit till titeln, men gör bort sig med en tjuvstart i ett avgörande heat.
Jimmy Nilsen blir fyra i VM, han missar två ”givna” GP-segrar på mållinjen. Jason Crump åttonde man.
SM-finalister:
6. Jimmy Nilsen
8. Stefan Ekberg
9. Peter Nahlin
11. Niklas Karlsson

2000
Femma i elitserien. Peter Nahlin och Jimmy Nilsen är frånvarande p g a skador i flera matcher. Jimmy Nilsen och Niklas Karlsson vinner SM-guld i par-speedway! Har Vargarna tagit sig vatten över huvudet ekonomiskt?
I VM blir Jason Crump fyra, han vinner GP:t i Linköping trots att han vurpar rejält i semifinalen. Jimmy Nilsen tolva.
SM-finalist:
9. Niklas Karlsson

2001
Laget tappar pålitlige poängplockaren Peter Nahlin, men ersätts av Jesper B. Jensen och Jason Lyons, varför man tror på en hög placering. Till slut blir Vargarna ”bara” sjua. En del interna oroligheter spökar i klubben med lagledarbyte mitt i säsongen och ekonomiskt strul.
Jimmy Nilsen kraschar i en GP-tävling och lägger släpskon på hyllan.
Jason Crump blir tvåa i VM, han vinner dom två avslutande GP-tävlingarna.
SM-finalister:
10 Niklas Karlsson

2002
Skador, skador och regn! Jason Crump, Jason Lyons och Charlie Gjedde missar många matcher. Nyförvärvade GP-stjärnan Brian Andersen kan bara köra en enda match. Nyförvärvet Krzysztof Cegielski blir bästa poängplockare i laget. Även denna gång blir det ett minst sagt livligt årsmöte!
Jason Crump blir tvåa igen i VM, Krille Cegielski sextonde man.
Ingen SM-finalist.

2003
Ett ”snålbudget-lag” gör succé, i alla fall på hemmaplan, och är ett tag uppe och nosar på en slutspelsplats! Daniel Nermark och Steve Johnston överraskar med att slå vilka stjärnförare som helst på Kråkvilan. Ekonomiskt är det darrigt i början med inställda matcher, men publiken kommer tillbaka och det ser ljust ut inför kommande säsonger. Med bankkontotpå plus, så blir det ett mycket lugnt årsmöte. En ny generation unga förare, fostrade i klubben, visar sitt kunnande. Sextonårige Vicke Bergström går till JSM-final och får göra inhopp i elitserielaget. Framtiden är ljus…
Jason Crump missar VM-titeln pga av maskinras i en GP-tävling, punktering i en annan. Jason Lyons kör också GP-serien,utan någon större lycka.
SM-finalist:
12. Daniel Nermark.